Een stad die me altijd al boeide. Berlijn, dat zoveel verhalen te vertellen heeft. Een stad die populair is bij Nederlanders. En goed bereikbaar! Je bent er met de trein in een uurtje of zes, maar kunt ook de auto of het vliegtuig pakken.
Berlijn is een relaxte stad. Wij kiezen voor Motel One in stadsdeel Mitte, vlak bij de Potzdamer Platz. Een mooi hotel dat zich bevindt in de Mall of Berlin. Dus winkels in overvloed. En handig: voldoende parkeergelegenheid. Het hotel heeft geen grote kamers, maar is wel netjes en praktisch voor een bezoek van een paar dagen aan de Duitse hoofdstad.
Waar begin je tijdens je eerste bezoek aan deze historische stad? Eerst maar eens een rondje wandelen en meteen valt op dat dwars door de stad overal de historische route van de muur zichtbaar is gemaakt. Dwars door grasvelden, dwars over wegen en schuin over pleinen is het spoor zichtbaar. En soms staat er nog een stuk muur ter illustratie. Ook op de Potzdamer Platz.
Fietstocht
We boeken via de website Cityspotters een fietstocht met Nederlandse gids. De volgende morgen gaan we vanaf 10 uur op pad. Berlijn blijkt een perfecte stad voor de fiets. Maar liefst drie-en-een-half uur rijden we kriskras door de stad. Langs de Rijksdag en zijn glazen koepel, we zien de woning van toen nog premier Angela Merkel, We rijden over Unter der Linden naar de Brandenburger Tor en maken foto’s bij Checkpoint Charlie, de meest beruchte grensovergang in het gespleten Berlijn. Heel bijzonder is de Bernauer Straße, waar een groot deel van de muur, die vroeger vlak langs de woningen liep, in tact is gebleven. Er staat ook een authentieke wachttoren. Waar tijdens de oorlog ‘Ossis’ probeerden te vluchten. Vaak tevergeefs. Grote foto’s aan de gebouwen geven een gevoel aan de tijd van toen.
De fietstocht is een mooi ankerpunt. Vandaaruit gaan we verder zelf op pad. We kopen bij Visit Berlin twee Berlin WelcomeCards waarmee we niet alleen drie dagen gebruik kunnen maken van het openbaar vervoer, maar ook korting krijgen bij tal van musea. De kaarten zelf zijn handig om je met bijvoorbeeld de U- of S-Bahn snel en gericht te verplaatsen. Het openbaar vervoer in Berlijn is prima geregeld.
Hackesche Markt
De avond is ondertussen gevallen over Berlijn. Op zoek naar een restaurant komen we op de Hackesche Markt terecht. Het centrum van kroegjes en vooral restaurants. Ook de verbindingsweg Oranienburger Straße heeft enkele leuke restaurants. Het is donderdagavond en we meldden ons met twee personen spontaan aan de deur. Het lijkt redelijk vol, maar kunnen er meteen terecht. Heerlijk eten en drinken. Dat hebben ze in Duitsland goed voor elkaar.
De volgende dag wandelen we na het ontbijt de stad in. Soms afgewisseld met een ritje met de metro. Daarmee bezoeken we bijvoorbeeld de beroemde Kurfürsterdam en de nabij gelegen Gedächtniskirche. Deze kerk aan de Breitscheidplatz is ook wel bekend als ‘de holle kies’. In het gebied rondom de Keiser-Wilhelm-Gedächtniskirche vind je veel straatartiesten, handelaars en bedelaars. En vlakbij veel winkels.
De volgende halte is een bezoek aan de Tempelhof. Deze voormalige luchthaven was tijdens het Nazi-regime de plek van militaire parades. Tijdens de oorlog was Tempelhof een belangrijke luchtbrug voor de bewoners van West-Berlijn. Tegenwoordig is het de plek om even aan de drukte van de stad te ontsnappen. Dat doen wij niet lang, want we willen ook nog even naar de Fernsehturm, in het voormalige Oost-Berlijn. Niet alleen voor een goed uitzicht over de stad, maar ook om de draaiende bar te bezoeken. Hier kun je ’s avonds ook dineren. Het uitzicht is inderdaad prachtig. Tip: koop je kaartjes van tevoren online want de rij ter plaatse is vaak lang. Ook dit keer!
’s Avonds willen we een barretje zoeken. Het liefst met livemuziek. Die vinden we op een vreemde plek…. In winkelcentrum Euro-Center aan de Tauentzienstrasse. Op de begane grond van het verlaten winkelcentrum vinden we in een hoek het bruisende café. Het is er gezellig druk en inderdaad zorgt de livemuziek voor extra sfeer. Een mooie afsluiting van twee-en-een-halve dag Berlijn. Een stad die indruk heeft gemaakt met al zijn verhalen…. We komen zeker terug om nog wat verder in de geschiedenis te duiken en nog meer te genieten van al het moois van Berlijn.
Oja, weet je hoe je als bezoeker kunt zien of je in het oosten of westen wandelt? Door de verkeerslichten. Zijn dat grappige mannetjes, dan ben je op dat moment in het voormalige Oost-Berlijn…
Geef een reactie